Kto lubi zupę niekoniecznie na obiad, a np. na śniadanie? Ręka w górę ?‍♂️?
.
Nie wiem jak Wy, ale szczególnie zimą nie mam nic przeciwko ciepłej zupie na rozpoczęcie dnia.
.
Dziś pomysł na dyniową zupę marokańską. Składniki przewidują 4 średnie porcje, dlatego jeśli chętnych na zupę macie więcej należałoby to odpowiednio zmodyfikować.
.
A zatem co będzie nam potrzebne?
.
✔️1 kg dyni
✔️4 łyżki oliwy z oliwek
✔️1 średnia cebula
✔️2 ząbki czosnku
✔️1 puszka białej fasolki
✔️1 łyżeczka czerwonej papryki
✔️1 łyżeczka imbiru w proszku
✔️1 łyżeczka mielonego kuminu
✔️1 łyżeczka kurkumy
✔️- sól, pieprz
✔️- baza to 500 ml bulionu warzywnego
✔️- natka pietruszki
✔️- jogurt (według smaku) po jednej łyżce na porcję
.
?Co dalej?
.
✅1. Dynię kroimy na kawałki, czosnek i cebulę siekamy.
.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy dynie, czosnek i cebule. Gotujemy na dużym ogniu około 10 minut.
.
Po tym czasie wsypujemy w/w przyprawy i gotujemy 3 minuty.
.
✅2. Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 minut a na końcu miksujemy blenderem.
.
Dodajemy odsączoną fasolkę i podgrzewamy kilka minut.
.
✅3. Gotową zupę podajemy posypaną natką pietruszki ew. z kleksem jogurtu
.
?Kaloryczności tej zupie nadają fasola, oliwa i bulion.
.
Można podawać również z własnej roboty grzankami z pozostałości chleba.

Smacznego

Korzystasz z Instagrama? Dołącz do @jakzdrowoprzytyc
Powrót na stronę główną

zupa dyniowa, przepis na zupę dyniową

zupa dyniowa