ArtykułyPoradniki

Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Siemię lniane, czyli malutkie ziarenka lub ich mieloną wersję zna wiele osób, które uskarża się na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Również osoby pragnące przybrać na wadze powinny zainteresować się jego właściwościami.

Pamiętajmy, że nawet zdrowa i odpowiednio kaloryczna dieta musi mieć odpowiedni fundament, aby nasz organizm odniósł z niej maksymalną korzyść. Mam tu na myśli cały proces od apetytu lub jego braku, wchłanianie pokarmu, aż po jego wydalenie z organizmu. Tzw. perystaltyka jelit, czyli aktywność w przewodzie pokarmowym, która powoduje przesuwanie pokarmu z przełyku aż do odbytnicy. Regularne wypróżnianie to zasługa m.in. siemienia. Jest ono dostępne powszechnie w aptekach i wielu sklepach. Jak pić, jakie ma właściwości i czy można je pić bez ograniczeń? O tym wszystkim przeczytasz poniżej.

Siemię lniane i jego właściwości prozdrowotne
Lista korzyści ze spożywania siemienia jest długa. Poniżej wspomnę o najważniejszych.
Siemię lniane zawiera błonnik, lignany (roślinne związki o działaniu antyoksydacyjnym) i kwasy tłuszczowe omega-3.
Regularnie spożywane siemię ma korzystny wpływ na poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Zawarte w nim lignany wspomagają pracę układu krążenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i miażdżycę.
Siemię lniane to również źródło:

  • białka, węglowodanów,
  • witamin: ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, B6, E i K.
  • minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Siemię lniane – sposoby spożycia
Każdy, kto choć raz spotkał się ze świeżo zaparzonych siemieniem lnianym wie, że nie jest ono specjalnie zachęcające, jeśli chodzi o wygląd. Przypomina trochę mętny, szary kisiel tylko bez zapachu. Jeśli należysz do osób, którym taka forma niezbyt pasuje, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Siemię lniane dostępne jest w formie mini ziarenek lub gotowego do spożycia proszku. I choć najpopularniejszą formą jego przygotowania jest tzw. zaparzenie (zazwyczaj jedna łyżka stołowa zalana wrzątkiem) to można je z powodzeniem dodawać np. do owsianki, jogurtu, koktajli.
Jeśli lubimy domowe wypieki, siemię lniane będzie idealnym i zdrowym dodatkiem do ciast.

Największą wartość z siemienia odniesiemy mieląc zakupione ziarna w młynku od kawy chwilę przed spożyciem. Łatwiejszą opcją jest dostępna w aptekach wersja mielona. Oczywiście jak z każdym, nawet zdrowym produktem nie należy przesadzać. Rozsądna porcja siemienia lnianego to 10 g dziennie. Po jego spożyciu warto też zawsze wypić sporą ilość wody.

Siemię lniane – przeciwwskazania
Choć siemię lniane powszechnie uważane jest za bardzo zdrowe i korzystne dla naszego układu pokarmowego istnieją wyjątki, w których należy zachować umiar w jego stosowaniu. Jedna z takich sytuacji dotyczy kobiet w ciąży. Lekarze nie zalecają wówczas stosowania siemienia lnianego.
Do innych rzadkich, ale występujących objawów po spożyciu siemienia lnianego należą m.in.
wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zaparcia, biegunki.
Pamiętajmy, że siemię lniane jest bogate w błonnik, a ten jak wiadomo spożyty w dużych ilościach może spowodować swojego rodzaju rewolucję w naszym żołądku.

Zanim zupełnie odstawisz siemię lniane, obserwuj swoje reakcje po jego spożyciu. Jeśli odczuwasz niepożądane objawy po jego wypiciu zrób sobie kilka dni przerwy. Zastanów się czy to co jesz na co dzień nie może dawać w/w objawów i wcale nie jest to wina siemienia. Może jesz za dużo np. fasoli lub kiszonek, które powodują wzdęcia lub biegunki. Nietolerancja laktozy czy stres mogą również przyczyniać się do tego, jak czuje się nasz brzuch.

Jeśli po kilku dniach pilnowania tego, co jesz, objawy znikną jest szansa, że należysz do niewielkiej grupy osób, dla których siemię lniane nie jest idealnym rozwiązaniem. Warto zawsze skonsultować swoje spostrzeżenia z dietetykiem, który doradzi inny sposób wsparcia układu pokarmowego i pracy jelit np. za pomocą preparatów ziołowych, (herbatek, kropki).

Tags: